Teflonul este plin de substante toxice cancerigene musamalizate de decenii! Celebrele tigai de teflon care ne imbolnavesc!

Preiau un articol interesant de pe site-ul viataverdeviu.ro[1] intitulat „Substantele toxice nocive din Teflon – decenii de musamalizari”: „Dar ce este de fapt acest Teflon? Il gasesti in oalele tale de gatit, in imbracamintea, mobila, covoarele, pungile de popcorn si chiar in mancarea ta! Este acid perfluorooctanoic (PFOA) si ramane la nesfarsit in mediu, se impregneaza chiar si in corpul tau. PFOA este un agent toxic si un binecunoscut cancerigen, detectat in sangele a peste 98% din populatia Statelor Unite. Expunerea la aceasta substanta a fost asociata cu colesterolul marit, nivele de acid uric, preeclampsie, boli de inima, afectiuni ale […]

Preiau un articol interesant de pe site-ul viataverdeviu.ro[1] intitulat „Substantele toxice nocive din Teflon – decenii de musamalizari”:

„Dar ce este de fapt acest Teflon? Il gasesti in oalele tale de gatit, in imbracamintea, mobila, covoarele, pungile de popcorn si teflonchiar in mancarea ta! Este acid perfluorooctanoic (PFOA) si ramane la nesfarsit in mediu, se impregneaza chiar si in corpul tau. PFOA este un agent toxic si un binecunoscut cancerigen, detectat in sangele a peste 98% din populatia Statelor Unite. Expunerea la aceasta substanta a fost asociata cu colesterolul marit, nivele de acid uric, preeclampsie, boli de inima, afectiuni ale ficatului, afectiuni ale tiroidei, disfunctii neurologice, boli cronice de rinichi si cancer la rinichi.

Expunerile ridicate la substanta chimica PFOA din Teflon (marca inregistrata DuPont) maresc vertiginos riscul de cancer testicular cu pana la 170 de procente.

Fabrica DuPont de pe raul Ohio foloseste PFOA din anii 1950 pentru producerea substantelor chimice folosite in industria produselor neaderente, ambalaje din hartie rezistenta la ulei precum ambalajele de hamburger, si materiale textile rezistente la pete. PFOA se gaseste cam in tot ce nu face cute, este termorezistent, rezistent la pete si altele.

Copiii din avalul unei fabrici chimice DuPont de pe raul Ohio poarta PFOA in sange, ceea ce a determinat unul dintre primele studii si efectele sale asupra copiilor. Din peste 10,000 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 17 ani, cei cu nivelul cel mai inalt erau predispusi la afectiuni ale glandei tiroide. Desigur, aceste rezultate nu fac decat sa sprijine concluzii anterioare din studiile asupra adultilor.

Hormonii tiroidieni joaca roluri critice in metabolism, in crestere si in dezvoltarea creierului. Acesti hormoni sunt in special importanti in timpul dezvoltarii fetusului si in prima parte a vietii, cand mici modificari la nivelul hormonului tiroidian in aceste perioade de dezvoltare pot afecta capacitatea intelectuala si dezvoltarea abilitatilor fizice la copii.

DuPont amendat pentru musamalizarea legata de Teflon

In iunie 2005 a fost intentat un proces de 5 miliarde de dolari impotriva lui Dupont pentru ca nu a informat publicul despre problemele de sanatate associate cu PFOA, cunoscute de peste 20 de ani. Agentia pentru Protectia Mediului a anuntat ulterior ca va lovi producatorul de Teflon de 25 miliarde de dolari cu 16.5 milioane de dolari, pretul pentru doua decenii de musamalizare a studiilor care aratau ca apa potabila era poluata si ca bebelusilor inca nenascuti le dauna substanta chimica indestructibila. Amenda a fost cea mai mare amenda administrativa pe care EPA a dat-o vreodata sub incidenta unei legi pentru substante chimice toxice slabe, iar amenda a insemnat mai putin de jumatate dintr-un procent din profiturile DuPont din vanzarile Teflon la acea vreme si abia o fractie din cei 313 milioane dolari pe care agentia ar fi putut sa-i impuna.

Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG.org) a spus ca pedeapsa evidentiaza slabiciunea guvernarii federale in ceea ce ii priveste pe poluantii industriali. “Care ar fi amenda potrivita pentru o firma ce valoreaza 25 de miliarde de dolari, care timp de decenii a ascuns informatii vitale pentru sanatate despre o substanta chimica care acum contamineaza fiecare barbat, femeie si copil din Statele Unite?” Presedintele grupului si co-fondatorul Ken Cook au spus. “Cu siguranta nu 16 milioane de dolari, desi este o suma record impusa sub o lege federala pe care toata lumea o recunoaste ca fiind foarte slaba.”

Bineinteles, DuPont nu isi asuma nici o raspundere pentru ca nu a facut public ca  descoperirea din 1981, conform careia un component utilizat in producerea de Teflon contaminase  placenta si vasele de sange ale copilului inca nenascut al unei muncitoare din West Virginia. Alte plangeri sustin ca DuPont a ascuns informatii ani de zile despre contaminarea neasteptata a sangelui muncitorilor si a deversarilor poluante care au ajuns sa contamineze rezervele de apa potabila ce deservesc mii de oameni in West Virginia si Ohio. Pozitia oficiala a lui DuPont este ca nu considera ca vreunul dintre efectele asupra sanatatii poate fi asociat cu produsul lor Teflon.

Banul face legea iar tigaile de Teflon continua sa fie folosite

DuPont este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din lume. Intre 2008 si 2010 a raportat un profit de peste 2 miliarde de dolari, nu a platit niciun impozit federal pe venituri, a marit retributiile managementului cu un procent colossal de 188% si a cheltuit aproape 14 milioane de dolari facand lobby pentru legi mai indulgente pentru corporatii. DuPont este singurul fabricant de PFOA al natiunii. Deci de ce este asa de greu de oprit aceasta nebunie? Pentru ca oamenii continua sa cumpere produsele lor, iar banul face legea.”

De pe site-ul financiarul.ro aflam alte informatii socante:

„Compania DuPont foloseşte PFOA (acid perfluorooctanoic) încă din 1950 pentru a obţine substanţele chimice necesare producţiei de produse non-stick, hârtie rezistentă la ulei, cum ar fi ambalajul hamburgerilor, şi textile rezistente la pete. PFOA se găseşte practic în orice este rezistent la şifonare, la căldură, le pete, având şi multe alte aplicaţii.

Copiii din avalul uzinei DuPont de pe malul râului Ohio au în sânge PFOA, arată unul dintre primele studii privind efectele sale asupra copiilor. Din cei 10 000 de copii participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 1 şi 17 ani, cei care prezintă un nivel ridicat de PFOA sunt mai predispuşi la boli ale tiroidei. Desigur, aceste rezultate doar sprijină descoperirile din studiile anterioare realizate pe adulţi.

Hormonii tiroidei joac un rol esenţial în metabolism, în creştere şi în dezvoltarea creierului. Aceşti hormoni sunt deosebit de importanţi în timpul dezvoltării fătului, precum şi în perioada copilăriei. Micile schimbări la nivelul hormonilor tiroidei apărute în cursul acestor perioade de dezvoltare afectează IQ-ul şi dezoltarea aptitudinilor motorii ale copiilor.
DuPont a fost amendată pentru ascunderea informaţiilor despre Teflon

În iunie 2005 a existat un proces împotriva companiei pentru că, timp de 20 de ani, DuPont nu a informat publicul privind probleme de sănătate asociate cu PFOA.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a anunţat ulterior că va amenda compania producătoare de Teflon cu 16,5 milioane dolari pentru două decade de acoperire a studiilor care arătau că PFOA polua apa de băut şi le făceau rău bebeluşilor nenăscuţi. A fost cea mai mare amendă aplicată în numele legii privind substanţele chimice toxice şi a reprezentat mai puţin de un procent din profitul DuPont din Teflon, o mică fracţiune din cele 313 milioane de dolari pe care agenţia le-ar fi putut solicita.

Grupul pentru Protecţia Mediului a declarat că amenda a evidenţiat slăbiciunea guvernului de a lua atitudine faţă de poluanţii industriali: ” Care este amenda corectă pentru o companie de 25 miliarde de dolari care timp de 20 de ani a ascuns informaţii vitale sănătăţii, privind o substanţă chimică care acum contaminează fiecare bărbat, femeie şi copil din Statele Unite? Suntem destul de siguri că nu este de 16 milioane de dolari, chiar dacă vorbim de o sumă record pentru o lege federală despre care se ştie că este destul de slabă”.

DuPont nu-şi recunoaşte vina pentru ascunderea studiului său din 1981, în care a descoperit că o componentă a Teflonului contaminase placenta şi fluxul sanguin ale copilului nenăscut al unui muncitor din Vestul Virginiei.

Alte plângeri pretind că DuPont a ascuns informaţii de-a lungul anilor despre contaminări neobişnuite ale sângelui muncitorilor şi poluarea care a contaminat în cele din urmă rezervele de apă pentru mii de oameni din Vestul Virginiei şi din Ohio. Poziţia oficială a companiei este că ei cred că nu există nici un efect asupra sănătăţii oamenilor ce poate fi asociat cu produsul lor, Teflon.

DuPont este una dintre cele mai mari companii din lume. Între 2008 şi 2010, a raporat profituri de peste 2 miliarde de dolari, nu a plătit nici o taxă federală pe venit, a crescut salariile directorilor cu un enorm procent de 188% şi a cheltuit aproape 14 milioane de dolari pentru a face lobby pentru legi corporative mai prietenoase.

DuPont este unicul producător de PFOA. Şi totuşi de ce este atât de dificil să oprim această nebunie? Pentru că americanii le cumpără încă produsele, iar banul este “regele” în această lume…”[2]

Niciun produs care este pe piata la ora actuala nu este sanatos pentru noi, deoarece toate au la baza construirii lor substante chimice care se imprecneaza in mancare!

SURSE

1. http://viataverdeviu.ro/substantele-toxice-nocive-din-teflon-decenii-de-musamalizari

2. http://www.financiarul.ro/2012/08/27/tigaia-de-teflon-informatii-ascunse-zeci-de-ani-despre-impactul-asupra-sanatatii-oamenilor/

0saves
Toate comentariile care sint trimise pe acest site trebuiesc aprobate de administratorul acestui site, asa ca aveti rabdare. 1. Nu injurati, nu jigniti, nu atacati o persoana ci ideea in sine cu argumente pertinente intr-un mod constructiv. Mare atentie, orice derapaj de la acest regulament nr. 1 IP-ul va fi banat, asa ca veti scrie comentariul degeaba. Pierdeti un timp pretios care il puteti folosii intr-un scop mai bun si inteligent. Decizia insa va apartine. 2. Nu va faceti reclama voua sau altora, (pentru anumite produse ori servicii oferite) contactati administratorul acestui site. 3. Nu folositi nike-uri (nume) diferite de pe acelasi IP, sau IP-uri ce apartin unor servere proxy. Caci puteti fi suspectat de Hacking (atac informatic) si veti avea IP-ul banat. Cele 3 reguli de mai sus sunt reguli de bun simt, ce denota o anumita decenta, daca nu le veti respecta IP-ul va fi banat. Deci inca o data va rog aveti mare grija!!! Daca va placut articolul il puteti distribuii pe profilul vostru de facebook, google +, twitter etc. folosind butonul corespunzator :)

Mai multe articole gasiti mai jos:

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Dragos Anunnaki

Despre Dragos Anunnaki